2012. november 4., vasárnap

tik tak ~ ami a karodon van

Jó reggelt!

  Nos, ha lenne ilyenem (vagy egyszerűen időérzékem), akkor tudhatnám, hogy már késő délután felé járja, és máshogy köszönnék.
    Manapság aki meg akarja tudni hány óra van, egyszerűen csak előveszi a telefonját (ránéz a képernyőre, elteszi és rájön, hogy nem nézte meg ezért ismét előveszi és végre megnézi az időt). Ez ránk, magyarokra főleg jellemző. Blogos pályafutásom során azonban sikerült megtapasztalnom, hogy a külföldiek ezzel egyáltalán nem így vannak. Egy, a mi szemünkben kissé régimódinak tűnő, arany, kövekkel kirakott órát is nagyon szívesen felvesznek (igen, a fiatalok is). Néhány hasonló árnyalatú karkötő mellett nagyon szép, és praktikus kiegészítő lehet.

  Rengeteg neves cég adott ki órakollekciót, természetesen elég borsos áron, de azért érdemes megnézni őket, mert mindegyik darabban valami különleges. Például a Fossil minden igényt kielégítő kollekciója szerintem igen figyelemre méltó, ráadásul színek szerint csoportozva szerepelnek a honlapon. A Longines hagyományos és régi márka, mindezek mellett igen magas árú darabokkal találkozhatunk a honlapon. Mindazonáltal viszont a pénz mellett érdemes megemlíteni, hogy ezek az órák igen megbízhatóak, minőségük is kiváló. Michael Kors nem kifejezetten óratervező, ám nekem nagyon tetszik az órakollekciója, mert bár látszólag ugyanolyan, mint a többi, mégis van benne valami egyedi. A Burberry óráknak a számlapja tetszik igazán, de van még valami bennük, ami megfogott. A kollekciót böngészve találtam sportosabb darabokat is, amik ugyanakkor nem veszítették el elegáns és különleges vonalvezetésüket sem. Ez igazán tetszik ezekben az órákban.
Legutoljára hagytam a fenti képen szereplő márkát, pont azért, mert szerintem nagyon különleges. A 49 éves Marc Jacobs egyaránt tervez sportos, és divatos órákat a ruhák mellett. Nekem ezek nagyon tetszenek, szerint roppant ízléses és kifinomult minden egyes darab.
  
  A nagy cégek elegáns órái mellett vannak azonban elvben kicsit más, eltérő kollekciók. Ki tudja, talán a fiatalokat kicsit jobban érintő, színes, hatalmas óráknak nagyobb sikere van manapság, talán az áruk miatt is. Ezek nem készülnek olyan nemes anyagokból (viszont ettől még ugyanolyan jók), és talán néhány darab még vízálló is. Mielőtt viszont még azt hinnénk, hogy ebben a kategóriában olcsó, és pár nap alatt tönkremenő órákat találhatunk csak, be kell, hogy mutassak néhány céget. Nekem például az Ice Watch órák nagyon tetszenek lendületes vonalaik, és
strapabíróságuk miatt. A F**k me I'm famous kollekció igen figyelemreméltó, fiatalos és színes darabokkal rendelkezik. A Swatch nem csak e típusú órákat gyárt, azonban nagyon is érdemes megnézni a honlapot, mert bevezettek egy csomó újítást, és olyan szokatlan, meghökkentő óráik vannak, amivel az ember igazán felkeltheti a figyelmet. És legutolsó sorban itt van még a Too Late (Túl Késő, már a neve is hangzatos) végre egy jó kis magyar honlappal. Egyedi a formatervezésük, és már messziről felismerni őket (persze ha az olcsó utánzatokat nem vesszük figyelembe) az utcán is. Igazán minden van, még sötétben világító óra is (érdemes megnézni). A Neo kollekcióra pedig bűn nem odafigyelni, mert extravagáns és izgalmas. Végre valami új. Igazán nem drága egy ilyen, még nekem is van.
  A következő órafajtához nem köthető egy vagy több bizonyos cég, csak annyit lehet elmondani róla: jól néz ki, és szinte mindenhol kapható. Ráadásul még olcsó is. Igen a kicsi, nyaklánc alakú órákról beszélek. Kapható már minden fajtában, még bagoly alakúban is. Szerintem nagyon kreatívak, vásárlásnál azonban oda kell figyelni, hogy tényleg működjenek, mert bár szép-szép, de nem árt, ha funkciója is van. Én például ilyet vettem a barátnőmnek a szülinapjára, és meglepően praktikus, főleg amikor a fizikateremben a flúgos fizikatanárunk már megint azt játssza, hogy leveszi az órát a falról, mert túl sokat nézzük...

 Mondhatni ár szerint megyünk lefelé, bár egyáltalán nem direkt. Az utolsó típusú órához szintén nem találtam különösebb márkát, bár biztos van egy, aki elkezdte terjeszteni, aztán elindult a sok utánzat. Ezeket a plasztik órákat 2000-3000 Ft-ért lehet már kapni, nem túl tartósak, és nem is vízállóak. Idén nyáron nagyon divatos lett, főleg az úgynevezett "páwák" körében, szerepük általában annyi, hogy nagyok és színesek. Egy-egy nyári, laza, színes öltözet mellé igen hasznosak tudnak lenni, ám komolyabb alkalmakra nem valóak. Előnyük, hogy nem kerülnek sokba, és nagyon sok színben kaphatóak. Az viszont már egy más kérdés, hogy mennyire izzadhat az ember keze benne egy jó negyven fokos hőségben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése